Снимка: Istock

Сърдечносъдовите заболявания са едни от най-често срещаните и за съжаление едни от най-опасните за здравето и живота. Те могат да скъсят продължителността му, да влошат качеството му и да повишат риска от други хронични заболявания.

Промените в ежедневните навици могат до голяма степен да намалят риска от сърдечносъдови заболявания. Не е нужно тези промени да са големи. Достатъчно е да направите някои малки стъпки, за да предпазите сърцето си.

Кои са промените в навиците, които помагат за здраво сърце?

Спрете да пушите

Пушенето вреди не само на белия дроб, но и на сърцето и всички органи в тялото. Намаляването на цигарите до минимум или тоталното им спиране намалява риска от сърдечносъдови инциденти, високо кръвно налягане, запушване на артерии, свързано с висок холестерол.

Осигурете си повече сън

Добрата почивка за тялото е изключително важна за сърцето. Ако не спите добре и сънят ви не е достатъчен, рискът от сърдечносъдови заболявания се повишава значително.

Промени в храненето

Яжте по-малко червени и тлъсти меса и включете повече зеленчуци, фибри, пълнозърнести храни в менюто си. Тази промяна в диетата оказва огромно положително влияние върху сърдечносъдовото здраве и подобрява качеството и продължителността на живота.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase