Снимка: Istock

Потта е неприятен факт, от който обаче не можем да избягаме. Тя е естествен процес, с който тялото ни е неразривно свързано. Няма как да я спрем, а и не е нужно, защото изпотяването е нормален физиологичен процес на охлаждане и отделяне на токсини и вещества от организма.

Понякога обаче потта мирише по-лошо от нормалното. На какво може да се дължи това?

Повишени нива на стрес

Стресът предизвиква отделяне на хормони чрез потта, които влошават нейната миризма. Кортизолът и адреналинът са хормоните на стреса, които при висока концентрация могат да променят миризмата на потта и да я направят по-натрапчива от обикновено.

Прием на лекарства

Някои медикаменти могат да променят миризмата на потта и да я направят по-неприятна от обикновено. Ако сте забелязали промяна в мириса на потта ви, докато приемате някакви медикаменти, причината може да са именно те и този ефект да е временен.

Храна

Някои храни имат ефекта да променят миризмата на потта и да я правят по-наситена, неприятна и натрапчива. Сред тях са пикантни храни, мазни храни, алкохол, чесън, лук, броколи. В тях се съдържат активни вещества, които имат изразен ефект, оказващ влияние върху миризмата на тялото.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase