Снимка: Istock

Силата на билките не трябва да бъде подценявана. Те притежават феноменални свойства, които помагат на организма и здравето по много начини. Лайката е една от тези билки, които заслужават специално внимание. Отварата от нея може да помогне на здравето по много начини.

Защо лайката е толкова полезна и защо трябва да я включвате редовно в режима си?

Лайката успокоява стреса и тревожността

Чаят от лайка е много полезен за нервната система. В лайката се съдържат активни вещества, които успокояват тревожността, безпокойството и депресията. Те потискат стреса в тялото, който е причинител на редица нервни смущения, водещи до сериозни състояния.

Ако страдате от тревожност и нервно напрежение, чаят от лайка е едно от решенията, които биха ви помогнали.

Чаят от лайка стимулира храносмилането

Лайката има способността да подобрява функциите на храносмилателната система, като активизира движенията на червата, подобрява чревната флора и прави храносмилането по-качествено.

Редовното пиене на отвара или чай от лайка може дори да облекчи стомашни болки, спазми, неразположения, раздразнения, включително при гастрит и язва.

При кожни раздразнения

Тъй като лайката има силен успокояващ ефект, тя може да е особено полезна при раздразнения, зачервявания, алергични реакции по кожата. Отварата от лайка има хидратиращи и успокояващи свойства.

Ако бъде нанесена върху кожата, тя може да облекчи различни раздразнения и да подобри състоянието при зачервена, сърбяща, дехидратирана кожа.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase