Снимка: Istock

Потенето е естествена реакция на нашето тяло, особено когато спортуваме, през летните месеци. Тогава се потим повече. Но оказва се, че храните и напитките, които консумираме всеки ден, могат да повлияят на степента на потене. Когато тялото ни работи по-усилено или отнема повече време, за да храносмила определени храни, термогенният ефект се увеличава.

И когато температурата ви се повишава, тялото ни автоматично се опитва да се охлади чрез изпотяване. С консумацията на кои храни и напитки е важно да внимаваме, ако не искаме да се потим твърде много?

Храни с високо съдържание на протеини

Въпреки че храните с високо съдържание на протеини имат ползи за здравето, те също са термогенни храни. Това означава, че те предават част от енергията, която съдържат, като топлина. Освен това, когато консумирате много протеини, тялото ви ги разгражда и образува урея като страничен продукт. Когато съдържанието на урея в организма стане прекомерно, тялото трябва да я изхвърли и това се случва чрез прекомерно изпотяване. Ето защо, внимавайте с количеството консумирано месо и риба, особено в летните месеци, ако не искате да се потите повече от нормалното.

Мазни/преработени храни

Преработените храни обикновено не съдържат фибри и ензими, необходими за правилното усвояване на храната. Когато храните също са с високо съдържание на мазнини, тялото ви се налага да работи извънредно, за да ги преработи, което прави храносмилането още по-трудно.

Всеки път, когато тялото ви се бори да смила след хранене, изпотяването се увеличава.
За да избегнете това, намалете консумацията на преработени храни като дълбоко пържени храни, бързо хранене, бисквити, маргарин, хляб, пикантни лакомства, замразени или приготвени в микровълнова фурна ястия.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase