Снимка: Istock
fallback

Може да ви звучи невероятно, но чревният микробиом е в основата на вашето здраве. Доброто чревно здраве пък означава, че между полезните и потенциално вредните бактерии и дрожди в стомаха има баланс. Важно е да се знае, че около 80% от устойчивостта на имунната система се намира именно в червата, както и по-голяма част от серотонина (който е познат като „хормон на щастието“). Грубо казано – ако червата ви не са здрави, имунната ви система и хормоните няма да функционират правилно, което би довело до развитие на болести, в това число и автоимунни заболявания като хашимото и други. Червата са мястото, където тялото ви изхвърля метаболитни отпадъци и токсини.

Какво да направим, за да подобрим чревната си флора? В следващите редове ще ви предложим няколко идеи как да направите това. Ето ги и тях:

Ограничете приема на алкохол

Употребата на по-големи количества алкохол може да повлияе негативно на вашия микробиом. Честата му употреба пък се свързва с гастрит, който всъщност представлява възпаление на червата, причинено от дразнене. Такова възпаление може да доведе до чести неразположения, киселини, хроничен дискомфорт, язви и дори бактериални инфекции.

Намалете нивата на стрес

Стресът не е само психически. Помислете за всички симптоми, които можете да усетите на физическо ниво, когато сте стресирани. Експертите по здравето на червата често отбелязват връзката „черва-мозък“ и дори наричат червата „вторият мозък“. Въпреки че все още не се знае всичко за връзката между тях, знаем, че психичното здраве и здравето на червата са тясно свързани. Изследвания показват, че тревожността и депресията се влияят от състоянието на червата. Какво можете да направите? Добавете лека физическа активност към ежедневието си, като например – лека разходка. Нещо толкова просто може да подобри здравето на червата, тъй като упражненията могат да увеличат качеството и количеството на полезните чревни микроби.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 10 месеца

Ако пия ракия това няма ли да убие флората ми. Нали спирта убивал микро организмите?

11

Анонимен

преди 10 месеца

Мише, изглеждаш симпатично момиче. Що се занимаваш с такива глупости? Само ходиш и копи пейст тук там. Направи нещо смислено.

10

Анонимен

преди 10 месеца

На колкото и места да ме изпратите да чета нещо няма да ви сработи схемата. Имам адблокър и не ви гледам тъпите реклами. Скоро и посещения няма да има от мен, защото ми писна от глупостите ви. Отидете тука... прочетете там...

fallback