Снимка: Istock

Свикнали сме да измиваме всяка храна, която се гласим да ядем директно или да готвим. Някои храни обаче не се нуждаят от измиване преди готвене. Нещо повече, измиването може да навреди на вкусовите и хранителните им качества, а понякога е просто безполезно.

Кои са храните, които не трябва да миете преди готвене?

Червени меса

Няма нужда да миете червеното месо преди готвене. Това важи за свинското, говеждото и телешкото. Измиването крие риск от пръскане на бактерии от месото по други повърхности на кухненския плот и мивката, от което нямате нужда. Освен това измиването на червеното месо добавя излишна влага към него, което може да навреди на структурата на месото при готвене.

Пилешко

Пилешкото месо не се нуждае от измиване преди готвене, защото това може да навреди на вкусовите му качества, както и да го направи по-разкашкано при термична обработка. Ако мислите, че измиването премахва бактериите от месото, също грешите. Само високата температура, при която месото се готви може да убие болестотворните бактерии в него.

Риба

Същото важи и за рибата. Не е нужно да я миете преди готвене. Крехкото ѝ месо само ще пострада от излишната влага, която водата носи. Ако миете рибата, тя ще стане с кашеста структура при готвене, което ще развали вкусовите ѝ качества и текстурата ѝ.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase