Снимка: Istock

Ако имате опити с хранителни и тренировъчни режими или дори спазвате такъв към сегашния момент, сигурно сте забелязали, че отслабването не е праволинеен процес. След известно време настъпва момента, в който сякаш каквото и да правите, колкото и да се стараете, числото на кантара не се променя. Когато настъпи такъв етап, обикновено тогава говорим за т. нар. „плато в отслабването“. Какви могат да са причините за него и как да го преодолеете:

Забавили сте метаболизма си

Когато отслабвате, вие освен мазнини губите и мускулна маса. А всички знаем, че колкото повече мускули имате, толкова повече калории ще изгаря тялото ви и в състояние на покой. Ето защо, с намаляването на мускулната маса се забавя и горенето на калории. Ако искате отново да ускорите метаболизма си, тогава включете към тренировъчната си програма сесии с тежести поне 3 пъти седмично. Според диетолога Меган Коубър: „Ако се опитвате да изгубите мазнини и сте достигнали плато, задължително трябва да вдигате тежести. Но не 3-килограмови дъмбели, а нещо, което ще ви предизвика и ще ви помогне да изградите мускулна маса“. Колкото повече мускули имате, толкова повече мазнини ще изгаряте, докато просто си седите и не правите нищо. Всеки килограм мускул помага за изгарянето от 50 до 150 калории повече.

Храните се прекалено малко

Повечето от нас несъзнателно свързват загубата на тегло с намален прием на храна. Ако сте се хранили с нискокалорични храни и сте започнали да отслабвате, вероятно се опитвате да продължавате да поддържате това темпо. Но имайте предвид, че това не е устойчива стратегия за загуба на тегло. За да продължавате да отслабвате, не трябва да гладувате, а да ядете, за да подхранвате метаболизма си. Силното ограничаване на калориите дава сигнал на тялото да пести енергия, а не да я изгаря.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg