Снимка: Istock

Според редица изследвания, хроничното възпаление е основен фактор за наддаване на телесно тегло и затлъстяване и може също така да доведе до различни болестни състояния като диабет тип 2, сърдечни заболявания и рак. От друга страна, антиоксидантите, които консумираме чрез полезни храни и напитки, помагат в борбата със затлъстяването, като неутрализират свободните радикали, които увреждат клетките.

Учени смятат, че редовната консумация на богати на антиоксиданти храни, може да помогне за намаляване на възпалението и оксидативния стрес, което от своя страна може да помогне за предотвратяване или управление на затлъстяването и свързаните с него здравословни проблеми.

Тъй като плодовете са една от най-важните храни за нашето здраве, вижте кои освен червени ябълки и сливи, са изключително богати на антиоксиданти и ни помагат в отслабването.

Малини

Точно като къпините, боровинките и ягодите, малините също са добър източник на антиоксиданти, особено витамин С и елагова киселина. Отново ни осигуряват полезни фибри, но по-малко захари и калории в сравнение с други плодове. Те са лека храна, богата на витамини А, К1, калий, калций, магнезий, селен. За какво още, освен за отслабване е полезна консумацията на малини, вижте тук.

Червени боровинки

Червените боровинки са с ниско съдържание на калории, високо съдържание на фибри, ниско съдържание на захар и богати на антиоксиданти, които могат да помогнат за защитата на тялото срещу увреждане от свободните радикали, сочат редица изследвания. Това може потенциално да помогне при загуба на тегло чрез намаляване на възпалението в тялото, което е фактор, който може да допринесе за увеличаване на теглото. Освен това са полезни за здравето на отделителната система.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase