Снимка: Istock

Съществуват много твърдения относно рутината и грижата за кожата. Някои жени се кълнат в упражненията за лице, други пък споделят, че промяната в диетата и приемът на вода са техните най-големи тайни за красота. В следващите редове ще се опитаме да развенчаем или пък да подкрепим някои от най-големите митове, свързани с поддържането на кожата. Ето ги и тях:

Колкото по-висок е слънцезащитният фактор, толкова по-добре той защитава кожата ни

Със сигурност сте се хващали на този мит, докато сте избирали слънцезащитни продукти за вас или вашето семейство. Незнайно защо, но повечето хора остават с впечатлението, че колкото по-висок е слънцезащитният фактор, толкова по-голяма защита ще осигури той на кожата им. SPF-факторът работи по малко по-различен начин – над определено ниво по-високият SPF почти няма предимства пред по-ниския. SPF 30 блокира 97% от UVB лъчите, докато SPF 50 блокира 98% от тях.

Тук обаче говорим за лабораторни условия. В реалния живот продуктите с по-висок SPF създават фалшиво усещане за сигурност. Хората, които ги използват са склонни да стоят изложени на слънце за много по-дълги периоди от време, пропускайки повторно нанасяне и избягвайки носенето на шапка или дрехи. По този начин те нанасят много повече щети на кожата си. Ето защо за ежедневна употреба в градски условия SPF 30 е повече от достатъчен.

Можете да пропуснете овлажняващите продукти, ако имате мазна кожа

Овлажняването безспорно е едно от най-добрите неща, които можете да направите за кожата си, като тази грижа трябва да съпътства всеки един ваш ден. Овлажняващите продукти помагат за добавянето и задържането на влагата в кожата, като в същото време намаляват омазняването.

Много от дамите остават с усещането, че овлажнителят прави кожата мазна и това ги кара да спрат да го използват. Всъщност се случва точно обратното – мазната кожа се стреми да компенсира липсата на влага, произвеждайки още повече себум.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase