Снимка: Istock

Едни от най-сладките и вкусни плодове, които можем да хапваме през цялата година са фурмите. Пресни, сушени, под формата на паста, фурмите са подходяща добавка към смути, здравословни десерти, салати, дори ястия с месо. Важно е когато купуваме фурми, да избираме натурални, без добавени захари. Консумацията им се свързва с редица ползи за здравето – намаляване риска от хемороиди, полезни са по време на бременност, благоприятстват сексуалното здраве, са само част от тях.

Вижте още 11 причини да ги добавяте по-често към менюто си.

1. Смята се, че фурмите могат да помогнат за регулиране на нивата на холестерола – Според западни учени, консумацията на вкусните плодове може да има благоприятен ефект върху нивата на холестерола и оксидативния стрес, тъй като са богати на желязо и имат повече фибри.

2. Полезни са за здравето на костите – Фурмите са богати източници на мед, магнезий, селен и манган. Всички тези хранителни вещества са важни за здравето на костите, като се смята, че помагат за намаляване на риска от остеопороза. Фурмите също са богати на витамин К, бор, които също се смята, че са важни за костното здраве.

3. Може да насърчат здравето на мозъка – Редовната консумация на фурми е свързана с намален риск от невродегенеративни заболявания и по-добри когнитивни показатели при възрастни хора, сочат проучвания. Учените смятат, че плодовете намаляват риска от възпаления в мозъка.

4. Предотвратяват възпаленията в тялото – Установено е, че фурмите имат противовъзпалителни свойства. Те съдържат магнезий, който може да помогне за повишаване на имунитета и в борба с възпалението.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase