Снимка БГНЕС

Лекарство срещу диабет редуцира риска от дълъг COVID, съобщи АФП, позовавайки на научно изследване. Това откритие може да подпомогне борбата със заболяването, според Световната здравна организация. Един от десет заразени развива т.нар. дълъг COVID. Става дума за медикамента метформин. Това е най-използваният медикамент за лечение на диабет тип 2 в света от десетилетия, пише БТА. Освен това е евтин и широкодостъпен.

Изследването, публикувано в сп. „Лансет“, е проведено сред 1126 души със свръхтегло или затлъстяване в САЩ. Половината от тях са приемали метформин, а другите – плацебо. Изследванията са правени в дните след позитивен тест за COVID-19. След 10 месеца 35 от участниците, приемали метформин, са били диагностицирани с дълъг COVID срещу 58 от плацебо групата. Това означава редуциране на риска с 40 %. Изследванията са проведени в периода декември 2020 г. – януари 2022 г., което означава, че е изключен вариантът Омикрон, който предизвиква по-малко случаи на дълъг COVID в сравнение с другите варианти.

„Нашите данни показват, че метформинът редуцира количеството вирус в организма на пациентите“, обяви пред АФП Каролин Браманте от университета в Минесота, която е водещ автор на изследването. „Ако резултатите бъдат потвърдени, те биха имали потенциално решаващо значение за изучаването на дългия COVID“, коментира Джеръми Фост, лекар от медицинското училище в Харвард, който не е ангажиран с настоящото изследване.

Учените подчертават, че медикаментът не е тестван върху пациенти, които вече страдат от дълъг COVID, и не би трябвало да бъде използван за лечение на заболяването, а само за превенция.

Изследването показва още, че противопаразитният препарат ивермектин, който беше предмет на дезинформация по време на пандемията, както и антидепресантът флувоксамин, не са предотвратили развитието на дълъг COVID.