Снимка: Istock

Бета-каротинът е пигмент, който придава оранжев цвят на плодовете и зеленчуците. Той е нещо много повече от просто багрило – бета-каротинът е мощен антиоксидант с превъзходни ползи за здравето.

Бета-каротинът всъщност се трансформира във витамин А в организма. Витамин А е мастноразтворим витамин с невероятни свойства и ползи за здравето, тъй като участва в редица процеси в организма.

Той е от съществено значение за правилното делене на клетките, за зрението, кожата, забавянето на стареенето на клетките, борбата със свободните радикали, имунитета, изобщо за цялостното здраве.

Защо бета-каротинът е толкова съществен за здравето?

Бета-каротинът преди всичко е много силен антиоксидант, който неутрализира отрицателното действие на стреса в клетките. Той се бори с уврежданията, които стресът им нанася, затруднявайки ги да се делят правилно.

Свободните радикали, които затрудняват този процес, биват неутрализирани от бета-каротина, което е едно от най-положителните му свойства.

Потискането на влиянието на свободните радикали е много важно, за да може всички клетки в тялото да се делят правилно и без потенциално злокачествени изменения.

Потискането на влиянието на свободните радикали предпазва не само от ракови и злокачествени изменения в клетките, но и от хронични и възпалителни заболявания.

Консумацията на храни, съдържащи антиоксиданти, е важна и за имунната система. Антиоксидантите, какъвто е бета-каротинът, стимулират функциите на имунната система, правейки я по-способна да се бори с атаките на външните патогени, които причиняват различни заболявания и здравословни проблеми.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Коментари Напиши коментар

3

мдааа

преди 3 месеца

това македонците са го открили преди 7-8 000 000 години .

2

Анонимен

преди 3 месеца

Мише, а помага ли за секса?

1

Мантарджийскуй

преди 3 месеца

В новия бустер на праим министер mайka и от фирмата има сякви каротини! Да се бустнем заедно! Всеки печели ваучер за следващ бустер! Ако препотъчате на приятел, печелите още 2 бустера!