Снимка: Istock

Нисковъглехидратната диета в различните ѝ форми е много популярна в последно време, защото се счита за ефективна. Изключването на въглехидратите от диетата може да е ефикасно за отслабването, но този подход лишава организма от ценни хранителни вещества, които тази група притежава.

Въглехидратите не са непременно лоши. Те се делят на различни подкатегории, като само някои от тях се считат за нездравословни, докато други са от изключителна важност за здравето и функциите в организма.

Защо следването на строга нисковъглехидратна диета не е здравословен избор?

Въглехидратите всъщност могат да съдействат да отслабнете

Въглехидратите не са ваш враг изцяло, колкото и да мислите така. Те се делят условно на добри и лоши в зависимост от това какъв е техният произход. Лошите въглехидрати, които ви карат да пълнеете, идват предимно от тестени, захарни изделия, десерти, сладкиши, изобщо всякакви храни, които съдържат добавени захари и рафинирани въглехидрати.

Полезните въглехидрати, от друга страна, идват от плодовете, зеленчуците, пълнозърнестите, бобовите, зърнените храни. Те са помощници в отслабването и подобряването на здравословното състояние, защото носят много фибри, минерали, витамини, антиоксиданти, бедни са на калории.

Внимавайте с добавените захари във всички продукти, не само в десертите

Много хора не се замислят откъде всъщност си набавят излишни захари и калории. Те се фокусират предимно върху сладкишите и тестените изделия, като забравят, че в много готови продукти се съдържат добавени захари.

Винаги четете етикетите на храните, които купувате, защото добавени захари могат да се срещат в солени продукти, включително лютеници, сосове, колбаси, дресинги, горчици, пастети – изобщо всичко, което не бихте очаквали да съдържа захар.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg