Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Растителните храни с флавоноли могат да допринесат за намален риск от немощ, съобщи в. "Индипендънт", позовавайки се на американски учени.

Флавоноидът кверцептин, който се съдържа в ябълките и къпините, е с най-силно подобно действие.

С всеки допълнителни 10 мг флавоноли дневно, колкото осигурява средно голяма ябълка, рискът от немощ намалява с 20 процента.

Това състояние най-често се характеризира с мускулна слабост и обща умора. Около 10 процента от хората над 65 години са засегнати от него. При хората над 85 години броят им се увеличава между 25 и 50 процента.

Сегашните препоръки за предотвратяване на мускулната слабост акцентират на приема на протеини. Според учените от Медицинския факултет към Харвардския университет полезни са и много други храни.

Резултатите от изследването са публикувани в American Journal of Clinical Nutrition.
(БТА, Христина Терзиева)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 11 месеца

Па я още не съм станал прасе да ядем ябълки! Дай пържолите и не се е..в.й!

3

Анонимен

преди 11 месеца

THANKS,АНОНИМЕН 2! СЕГА РАЗБРАХ,ЧЕ МЕРИ АДМИНА НИ СЛАГА МИНУСИТЕ...

2

Анонимен

преди 11 месеца

За сведение на немощната джурнализкя, "кверцетин" се пише без П.

fallback