Растителните храни с флавоноли могат да допринесат за намален риск от немощ, съобщи в. "Индипендънт", позовавайки се на американски учени.
Флавоноидът кверцептин, който се съдържа в ябълките и къпините, е с най-силно подобно действие.
С всеки допълнителни 10 мг флавоноли дневно, колкото осигурява средно голяма ябълка, рискът от немощ намалява с 20 процента.
Това състояние най-често се характеризира с мускулна слабост и обща умора. Около 10 процента от хората над 65 години са засегнати от него. При хората над 85 години броят им се увеличава между 25 и 50 процента.
Сегашните препоръки за предотвратяване на мускулната слабост акцентират на приема на протеини. Според учените от Медицинския факултет към Харвардския университет полезни са и много други храни.
Резултатите от изследването са публикувани в American Journal of Clinical Nutrition.
(БТА, Христина Терзиева)
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase
Коментари Напиши коментар
4
Анонимен
преди 11 месецаПа я още не съм станал прасе да ядем ябълки! Дай пържолите и не се е..в.й!
3
Анонимен
преди 11 месецаTHANKS,АНОНИМЕН 2! СЕГА РАЗБРАХ,ЧЕ МЕРИ АДМИНА НИ СЛАГА МИНУСИТЕ...
2
Анонимен
преди 11 месецаЗа сведение на немощната джурнализкя, "кверцетин" се пише без П.