Снимка БГНЕС
fallback

Ирландия е на път да стане първата страна в света със задължителни здравни етикети на алкохолните напитки, предупреждаващи хората за калориите, съдържанието на алкохол, рисковете от рак и чернодробни заболявания и опасностите от пиене по време на бременност, предаде "Гардиън".

Здравният министър Стивън Донъли подписа закона в понеделник и каза, че очаква с нетърпение други страни да последват примера - перспектива, която тревожи италианските винопроизводители и хората в няколко други държави, членки на ЕС.

Законът ще влезе в сила от 22 май 2026 г., за да има време бизнесът да се адаптира към политиката, която имитира съществуващите правила за други храни и напитки, каза Донъли.

Доставчиците на алкохолни напитки ще бъдат принудени да показват информацията и предупрежденията върху опаковката на продукта и да насочват потребителите към уебсайта на Изпълнителната служба по здравеопазване на Ирландия за допълнителна информация за консумацията на алкохол. Подобна информация ще бъде предоставена и в заведенията.

Консумацията на алкохол в Ирландия достига своя връх през 2001 г., когато средностатистическият човек е изпил 14.3 литра чист алкохол за година. Това количество е намаляло до 10.2 литра, според Съвета за здравни изследвания. Миналата година страната въведе и пределни минимални цени за грам алкохол, които уж трябваше да действат възпиращо.

Европейската комисия не възрази срещу плана на Ирландия въпреки възраженията на Италия, Испания и шест други държави, членки на ЕС.

Най-голямата земеделска асоциация в Италия "Колдирети" (Coldiretti), описа "ужасяващите" предупреждения като "директна атака". Според нейно изявление зелената светлина от Европейския съюз представлява опасен прецедент, тъй като "рискува да отвори вратата за друго законодателство, способно да повлияе негативно върху избора на потребителите". Освнен това италианската асоциация смята, че не е редно да се приравняват по-нискоалкохолните напитки като бира и вино с твърдия алкохол. Италия е един от ключовите износители на вина - повече от половината от годишните приходи на индустрията идват от продажби в чужбина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 11 месеца

ИРА започва да ми липсва... Май не трябваше да "свалят оръжие"- и тук налази всякаква гнилоч от ЛГБХРБМЗТ утайката

18

Щерю

преди 11 месеца

То туй все едно да напишеш на патроните: - Не убивай!

17

Анонимен

преди 11 месеца

Да сложат такъв етикет и на всички новинарски агенции, че избиха милиони чрез насаждане на страх последните 2 години.

fallback