Снимка: Istock

 Когато чуем думата „протеини“, обикновено се сещаме за храни от животински произход, които ни ги осигуряват. Но има редица вкусни зеленчуци, които също са богати на протеини и можем да ги добавим към ежедневното си здравословно меню.

В дните, в които сме решили да не консумираме яйца, месо, риба, бихме могли да си приготвим нещо вкусно, богато на растителни протеини. Списъкът с растителни източници на протеини е дълъг. В него влизат и някои варива. Но сред тях са артишок, аспержи, царевица, сладки картофи. Кои други да хапвате по-често

Брюкселско зеле

Брюкселското зеле съчетава фибри и протеини, както и редица витамини и минерали. Освен че е чудесна добавка към менюто на онези, които спортуват редовно (и не само), брюкселското зеле има редица ползи за здравето. Смята се, че редовната му консумация намалява риска от рак, балансира кръвното налягане, благоприятства мозъчната и храносмилателни функции

Карфиол

Карфиолът също е с високо съдържание на фибри, протеини и антиоксиданти. Има малко калории, а с него могат да се приготвят вкусни и здравословни пици например.

Леща

Лещата е една от най-богатите на полезни растителни протеини храни. Въпреки че спада към семейството бобови и технически не е зеленчук, заслужава нашето внимание. Една чаша леща ни осигурява около 17,9 грама протеин. В допълнение, тя е богата и на незаменимите аминокиселини левцин, изолевцин, лизин, валин и фенилаланин, витамини и минерали като фолат, желязо, магнезий и калий. Леща можем да приготвим по толкова много начини. Вижте тук някои рецепти. Не пропускайте боба и граха, които също са богати на протеини.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase