Снимка: Istock

Имате ли любими храни и напитки, които са здравословни? Вярвате или не, това, което консумираме всеки ден, може да окаже влияние върху нашето настроение. Няма човек, който да не иска да се усеща щастлив по-често, ако е възможно всеки ден. Хубавото е, че има как освен със спорт, да си помогнем и консумирайки определени храни. Според редица западни изследвания, кокосов орех, кокосово мляко, горски плодове, храни, богати на цинк са сред тези, които повишават естествено нивата на щастливите хормони.

Кои други не бива да пропускаме според учени:

Миди

Чудесна новина за любителите на морските дарове. Не само че са вкусни и имат малко калории, но мидите са и здравословна храна, която съдържа високи нива на витамин B12 – витаминът, отговорен за намаляване на нивата на тревожност и депресия, смятат специалисти. Човешкият мозък се нуждае от него, за да синтезира допамин и серотонин.

Тъмен шоколад

Въпреки че тъмният шоколад не е любим на всички, редица западни изследвания показват, че той е сред храните, които могат да повлияят положително на настроението ни. Има три основни компонента, открити в шоколада, които се свързват с чувството за щастие. Това са триптофан, теобромин и фенилетилаланин. Триптофанът е аминокиселина, която мозъкът използва за синтеза на серотонин. Теоброминът е слаб стимулант, който може да подобри настроението ни, смятат учени. Междувременно фенилетилаланинът е друга аминокиселина, използвана от тялото за отделянето на допамин, който действа като естествен антидепресант.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase