Снимка: Istock

Нахутът е прекрасен продукт от природата, който носи не само богатство и вкус в ястията ви, а е и изключително полезен за здравето. У нас го познаваме като леблебия, но той се среща и в кухнята на много други народи предимно от източното полукълбо.

Нахутът е от семейството на бобовите. Той е превъзходен източник на растителни протеини и изобилие от фибри. В него се срещат много микроелементи, витамини и минерали, които са от огромна важност за здравето заради участието си в редица процеси и функции в организма.

За какво помага нахутът, защо е толкова полезен и защо е важно да го хапвате често?

Предотвратява рак

В нахута се съдържат специфични биоактивни фитохимикали, които оказват превантивно влияние върху зараждането на злокачествени изменения в клетките. Това намалява риска от рак. Нахутът е богат на антиоксиданти, които потискат възпаленията и понижават риска от възникване на ракови клетки.

Нахутът е богат и на селен. Този микроелемент също има свойството да потиска раковите изменения, тъй като стимулира правилното делене на клетките на ДНК. Фибрите в нахута допринасят за намаляване на риска от рак на дебелото черво, като стимулират редовните му движения и прочистване.

Полезен за сърдечносъдовата система

Важно е да похапвате нахут по-често, за да осигурите на сърцето и кръвоносните си съдове достатъчно количество фибри, калий, витамин С и В6. Тези елементи са от изключителна важност за сърдечносъдовата система, защото поддържат кръвното налягане и холестерола в норма, потискат възпаленията и стимулират функциите на сърцето и кръвоносните съдове.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase