Снимка БГНЕС

Британският фармацевтичен гигант GSK заяви, че органът за контрол на лекарствата на ЕС ще проучи ново лечение на често срещан вид рак на матката за потенциално одобрение на европейския пазар, предаде АФП.

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) се съгласи да разгледа лекарството доалимаб, което е с търговско наименование „Jemperli“, се казва в изявление на компанията.

Моноклоналното антитяло се използва в комбинация с традиционна химиотерапия за лечение на жени с напреднали или рецидивни форми на рак на ендометриума, който се образува във вътрешната обвивка на матката, обясняват оттам.

Това е шестият по разпространеност рак при жените, като през 2020 г. в света са регистрирани 417 000 случая, според данни на Международния фонд за изследване на рака.

Резултатите от третата фаза на проучването, публикувани от GSK през март, показват, че доалимаб и химиотерапията имат "статистически и клинично значима полза" в сравнение с плацебо и химиотерапия, заяви фирмата.

Хешам Абдула, ръководител на отдела за онкологични разработки на GSK, заяви, че "спешно са необходими възможности за лечение на пациенти с първично напреднал или рецидивен рак на ендометриума".

От GSK заявиха, че комитет на ЕМА ще започне официално да разглежда лекарството, преди да даде становището си на Европейската комисия, която обикновено приема препоръките на надзорния орган.

Фирмата заяви, че също така очаква регулаторният преглед на лечението в Съединените щати да започне през първата половина на тази година.

Според GSK броят на случаите на рак на ендометриума се очаква да се увеличи с почти 40% до 2040 г.

До 20% от пациентите не са диагностицирани, докато ракът не е в напреднал стадий, заяви компанията.