Снимка: Istock

Болки могат да се появят навсякъде по тялото, включително на нетипични места, които може да ви изненадат. Челюстта е едно такова място, на което може да се появи болка по различни причини. Възможно е да се появи болка в нея, която да ви изненада и да не можете да я свържете с конкретна причина.

Болката в челюстта може да е слаба, но и доста силна, което да ограничи нормалното отваряне на устата, дъвченето на храната, пиенето, говоренето, дори някои мимики. Появата на болка в челюстта не трябва да се неглижира, защото ако не се обърне внимание навреме, проблемът може сериозно да навреди на качеството на живот.

Какви могат да са изненадващите причини за поява на болка в челюстта?

Стискане на зъби, скърцане

В повечето случаи стискането на зъбите и скърцането с тях става подсъзнателно и е продиктувано от нервната система. Може да се случи в будно състояние, но в повечето случаи се проявява през нощта, когато нямате никакъв съзнателен контрол над този порив.

Пренапрежението в нервната система, стресът, безпокойството и тревожността са сред главните двигатели на проблема със скърцането и стискането на зъбите. Овладяването на стреса и контролирането на тревожността и безпокойството са ключови в решаването на проблема със скърцането и стискането на зъбите.

Несъзнателното стискане на челюстта и скърцането със зъби води до тяхното сериозно увреждане, като по-нататъшното развитие на състоянието се свързва със сериозни травматични нарушения и в самата челюст, най-вече в челюстната става.

Заболявания на венците, възпаления на челюстта

Една от възможните причини за болка в челюстта е възпалението на ставата, която свързва долната с горната челюст. Тази става прави движението на челюстта възможно. Ако в нея възникне възпаление по някаква причина, възможно е да се появи сериозна болка.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase