Снимка: Istock

Как обичате да пиете кафето си? Докато за някои то трябва да е силно и чисто, други предпочитат няколко капки мляко в него. Оказва се, че тази комбинация от кафе и мляко може да има някои противовъзпалителни ползи за тялото ни.

Чували сме за полифенолите, за които е известно, че са естествени растителни съединения, имащи редица ползи за здравето. Според дългогодишни западни изследвания, тези мощни антиоксидантни съединения са важни за сърдечното здраве, за имунитета ни.

Според нови проучвания, полифенолите могат да се борят с възпаленията в организма. Според проучване, публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry, изследователи от Департамента по хранителни науки на Университета в Копенхаген и Департамента по биомедицински науки в Дания са тествали ефектите на полифенолите, когато се комбинират с протеини в хранителни източници. Те са изследвали какво се случва, когато богатото на полифеноли кафе се комбинира с богато на протеини мляко.

Изводите, до които стигат са, че когато имунните клетки са изложени на кафе с мляко, комбинацията от полифеноли от кафето и аминокиселините от протеина в млякото, засилват противовъзпалителните ефекти.

Всъщност изследователите откриват, че комбинацията от полифеноли и аминокиселини е два пъти по-ефективна в борбата с възпалението, отколкото полифенолите сами по себе си.

Авторите на изследването смятат, че това може да означава, че комбинирането на богати на протеини храни с плодове, зеленчуци и други богати на полифеноли храни може да подобри противовъзпалителните ефекти на храните, които консумираме.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase