Снимка: Istock
fallback

С какви зеленчуци приготвихте последната салата, която консумирахте? Салатата е чудесно хапване, защото в нея можем да съберем много полезни зеленчуци и зелени подправки, които не само да са ни вкусни, но и да имат ползи за здравето ни. Един може би позабравен зеленчук е ряпата.

Можем да намерим черна, бяла, червена ряпа. Някои имат леко пикантен вкус. Настъргана, ряпата чудесно се комбинира с моркови, марули, домати, червено цвекло и т. н. Има малко калории, но съдържа фолат, ниацин и други важни хранителни вещества. Известно е, че подобрява метаболизма, но и не само.

За какво още е полезна?

Подобрява храносмилането

Фибрите са много важни за храносмилателния процес, тъй като ни помагат да намалим неразположения като запек, спазми и подуване на корема. Ряпата е богата на фибри, благодарение на които храносмилането е подобрено, но също така фибрите насърчават по-ефективното усвояване на хранителни вещества от храните, които консумираме.

Полезна е за здравето на сърцето

Консумацията на ряпа ни осигурява редица основни хранителни вещества, от които тялото ни се нуждае за правилното функциониране, включително високи нива на калий. За калия се смята, че може да функционира като потенциален вазодилататор, помагащ за намаляване на напрежението върху кръвоносните съдове, артериите, чрез понижаване на кръвното налягане. Това може да намали риска от развитието на атеросклероза, както и инфаркт и инсулт. Но както споменахме, ряпата е богата на фибри. Те също са отлични за баланса на холестерола.

За по-добро кръвообращение

Още една полза за здравето от консумацията на този зеленчук е това, че съдържа минерала желязо. Желязото е необходимо за образуването на червените кръвни клетки, които са необходими на организма за снабдяване с кислород, възстановяване и управление на органните системи.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Анонимен

преди 1 година

Приложената снимка най-вероятно е от руски източник. Там има такива видове ряпа масово. Тук са много голяма рядкост. между другото, ряпата , тази която в жълто-кафява с приплекана отгоре и отдеолу форма (тук не се вижда) е била основен хрнителен продукт , преди да запоне да се произвеждат картофи. Т.е. сега Европа почти е загубила предишните си вкусове, предишните си храни. Има мноооого различни видове кореноплодни сега, които все са селектирани кръстоски. Включително оранжевият морков.

1

Северозападеца

преди 1 година

Льохавите зелени и нея ше затрият, оти много як пърдел прави...

fallback