Снимка: Istock

Кога бе последният път, в който заменихте асансьора с изкачване по стълбите? Някои може би ще си кажат, че тъй като спортуват редовно, могат да си спестят тази активност. Ако посещавате фитнес зала, вероятно сте забелязали, че има специален уред, симулиращ изкачване по стълби. Той е чудесен за кардиотренировка, но дори и да не ходите на фитнес, стълбите са навсякъде край вас.

Ако не ви е изрично забранено от лекар, вижте 10 ползи за здравето от изкачването на стълби.

1. Подпомага загубата на тегло – Най-очевидната и пряка полза от изкачването на стълби е, че подпомага изгарянето на излишни мазнини. Това е просто аеробно упражнение, което можете лесно да добавите към ежедневието си, за да изгаряте калории и да отслабвате, ако имате поставени подобни цели.

2. Спомага за изграждането на издръжливост – В началото изкачването по стълби може да ни накара да се задъхваме, но постепенно ще изградим издръжливост и ще укрепим костите и мускулите си.

3. Подобрява здравето на сърцето – Още една полза от изкачването на стълби или тренировката със стълбички в спортната зала е, че оптимизира максималната консумация на кислород от тялото, укрепва здравето на сърцето чрез подобряване на кръвообращението и повишаване на добрия холестерол в организма, сочат западни изследвания.

4. Укрепва мускулите и ставите – Като вертикално упражнение, катеренето на стълби изправя катерача срещу гравитацията, като по този начин подобрява мускулната и скелетната сила.

5. Подобрява психичното здраве – Тази форма на тренировка ни дава прилив на адреналин и стимулира синтеза на хормони на щастието. Както знаем, спортните активности ни помагат да се чувстваме по-добре емоционално.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase