Снимка: Istock

Суперхраните са тези храни, които ни помагат да поддържаме добро здраве. Затова се стремим и ежедневното ни меню да съдържа повече от тях. Чували ли сте за каму каму? Това е храстовидно растение, което се среща в тропическите гори на Амазонка. То дава плодове, които са с размера на лимон, но са оцветени в жълтеникавочервено и имат кисел вкус.

Може да се каже, че прилича на много големи череши. У нас каму каму можем да намерим под формата на прах в биомагазините, супермаркетите, магазините за здравословни храни. Каму каму на прах може да се добавя към фрешове, смутита, десерти, като кремове, сладолед и други.

Каму каму бива наричано суперхрана, защото представлява мощна комбинация от фитохимикали, минерали и аминокиселини, като серин, левцин и валин. Също така съдържа приблизително 355 микрограма каротеноиди, като лутеинът е доминиращият каротеноид заедно с бета-каротин и зеаксантин.

Каму каму ни осигурява и магнезий, протеини, калций, цинк, калий, мед, желязо, манган. Смята се, че консумацията му е полезна за здравето на очите и сърцето.

Кои са другите ползи от тези плодове на прах?

Поддържа имунната система и здравето на червата

Според западни изследвания, каму каму съдържа високи нива на витамин С, както и други антиоксиданти, като полифеноли и елагова киселина. Според учени, каму каму има 60 пъти повече витамин С от портокал и 56 пъти повече от лимон, пише сайтът draxe.com. Това прави тези плодове едни от най-полезните за нашето здраве, особено по време на настинки и грип.

Според други данни, каму каму има ползи и за здравето на червата, тъй като допринася за блокирането на навлизането на патогени в тялото, намалява вредното въздействие на свободните радикали, като по този начин осигурява защита срещу бактериални инфекции, вируси и други. За него се смята, че подпомага и чревния микробиом и подобрява метаболизма.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase