Снимка: Istock

Чаят е една от най-консумираните напитки в световен мащаб. Всеки има своите любими вкусове, а някои предпочитат чай от липов цвят. Консумацията му се свързва с редица ползи за здравето, като намаляване на задържаните течности в организма например.

Липовият чай е ароматен, но не е подходящ за консумация от всеки. Ако сте алергични към прашец, бременна сте, приемате лекарства и т. н. винаги се консултирайте с лекар, преди да започнете с консумацията на този чай. Въпреки че е приет за безобиден, дори с полезните природни съставки трябва да се внимава. В галерията ни вижте още няколко ползи за здравето от липовия чай.

Напитка за релакс

Когато се нуждаем от повече релакс и намаляване на напрежението, чаят е подходяща напитка, особено ако е приготвен от липа. Известно е, че липовият чай спомага за намаляване на напрежението, успокоява свръхстимулацията и създава усещане за вътрешен мир, като подхранва централната нервна система. Смята се, че липата е универсален безопасен нервен релаксант за хора от всички възрасти. Чаят приготвен от нея ни помага да балансираме емоциите си, когато сме подложени на голям стрес и изпускаме контрола върху емоциите си.

За възстановяващ сън

В народната медицина липовият чай се препоръчва за пълноценен сън, а на сутринта да сме отпочинали и в добро настроение. Според изследвания, това се дължи на неговите свойства, които оказват влияние върху GABA рецепторите, които се намират в различни части на мозъка.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase