Снимка: Istock

Всички сме чували за суперхраните. Но колко от тях присъстват редовно в менюто ни? Суперхраните са особено богати на хранителни вещества, като витамини, минерали, антиоксиданти, полифеноли и много други. Тези храни са не само жизненоважни за цялостното здраве, но помагат в борбата с хроничните заболявания и са много полезни за кожата (и косата).

Това, което е съвсем сигурно е, че човек е това, което яде. Така че, ако искаме да подобрим състоянието на кожата си, трябва да започнем от начина си на хранене. Сред суперхраните, които са важни за състоянието на кожата са риба, кисело мляко, цитрусови и горски плодове, ядки, както и:

Нар

Наровете съдържат мощни антиоксиданти, наречени полифеноли, както и 3 пъти повече антиоксиданти от зеления чай или червеното вино, според западни проучвания. Полифенолите предпазват кожата от преждевременното стареене, вредното влияние на околната среда. За по-млада и свежа кожа, добавете към менюто си нар.

Семена от чиа

Семената от чиа са още една суперхрана за кожата. Консумацията им ни осигурява растителни омега-3 есенциални мазнини, за които е известно, че помагат на клетките на кожата да задържат влага. Семената от чиа са и полезен източник на антистареещи и защитни антиоксиданти, а също така са богати на минерали като цинк, магнезий, калий, желязо и други.

Оранжеви зеленчуци

Примери за такива са моркови, тиква, сладки картофи, чушки и други. Те съдържат високи нива на бета-каротин и други каротеноиди, които им придават яркия цвят. Бета-каротинът се превръща в тялото във витамин А, който е основен хранителен елемент за здравето и красотата на кожата ни. Известно е, че бета-каротинът помага и за предотвратяване на увреждането от свободните радикали, тъй като има антиоксидантно действие. Оранжевите зеленчуци ни осигуряват витамин С, важен за синтеза на колаген, витамин Е и други.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase