Снимка: Istock

Слънчогледовите семки са ни любими, защото можем да ги добавим към смути, салати, здравословни десерти. Какво ще кажете за слънчогледов тахан? Някои обичат да го комбинират с мед, други да го добавят към овесена каша, смути, здравословни дресинги, десерти или да го консумират така. Вкусният тахан има редица ползи за нашето здраве. Така например, известно е, че спомага за контрола на кръвната захар, прави кожата ни по-красива, укрепва ноктите, добра алтернатива е за тези, които не могат да консумират други ядкови тахани, богат е на витамини от група В, А, селен, омега 6 и 9 мастни киселини и други.

Вижте още няколко добри причини да го добавите към менюто си.

Има високо съдържание на протеини

Слънчогледовият тахан определено не отстъпва на фъстъчения, що се отнася до съдържанието на протеини. Ползите за здравето от консумацията на полезни протеинови храни са многобройни. Протеинът гарантира, че мускулите ни остават здрави, допринасят за по-ефективната тренировка, осигуряват ни енергия и ситост. Слънчогледовият тахан е чудесно гориво за нашите клетки.

Богат е на витамин Е

Витамин Е е един от най-важните антиоксиданти за нашето тяло. Той помага за естествения баланс на холестерола, смятат западни учени. Също така е известно, че допринася за намаляване увреждането от свободните радикали, забавя естественото стареене на тялото, намалява увреждането на клетките. Витамин Е е важен и за укрепване на имунитета.

Осигурява ни магнезий

Един от най-важните минерали за функционирането на нашия организъм е магнезият. Той е жизненоважен за поддържане на енергийните ни нива, метаболизма, за намаляване риска от мускулни крампи, подпомага храносмилането, съня и други. Чудесен начин да си го набавим чрез полезни храни е като добавим към менюто си и слънчогледов тахан.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase