Снимка: БГНЕС

"До момента са записани за високоспециализирани профилактични прегледи 450 деца. Консултирани ще бъдат и тези, които не са успели да си запишат час предварително, но желаят да бъдат прегледани от колегите". Това заяви министър Асен Меджидиев пред медии в Бургас, където здравният министър е във връзка с организираните днес, 25 февруари, безплатни прегледи за деца, по линия на програмата „Детско здраве“, създадена преди повече от 10 години от д-р Меджидиев. Това съобщават от пресцентъра на здравното министерство.

Тринадесет специалисти с педиатричен профил по УНГ, ортопедия, хирургия, урология, неврохирургия, неврология, кардиология, офталмология, ендокринология, дерматология, педиатрия, образна диагностика и гинекология ще реализират високоспециализирани профилактични прегледи с цел скрининг на заболявания в детска възраст.

Програмата "Детско здраве" улеснява и подпомага профилактиката на децата в цялата страна, предоставяйки бърз и лесен достъп до водещи специалисти. Благодарение на екипната работа на медиците от старта на инициативата до днес над 18 500 деца са получили безплатни консултации, а при необходимост – последващи лечение и проследяване.

"Благодарим на министър Меджидиев и на лекарите от София за организираните днес безплатни прегледи в Бургас. Инвестицията в детското здравеопазване е инвестиция в бъдещето на нацията", посочи в изказването си областният управител на Бургас Мария Нейкова.

"Развитието на майчиното и детско здравеопазване е основният ми приоритет. С екипа на министерството работим за това, високоспециализираната профилактика при децата да бъде рутинна практика в здравеопазването, а не изключение. Това е заложено и в редица документи, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост", подчерта още здравният министър. Той обясни, че провеждането на днешната инициатива в Бургас има добавена стойност и за лекарите, доколкото медиците от Бургас имат възможност на място да обменят опит със специалистите от тесни педиатрични специалности, практикуващи в столицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase