Снимка: Istock

Протеините са много важен компонент от храненето. Те са необходими на организма в много отношения. Протеините участват в изграждането на всяка клетка и тъкан. Деленето на клетките, регенерирането им са невъзможни без участието на протеини, защото при храносмилането им метаболитните процеси ги разграждат до аминокиселини. Именно те са основните градивни частици на клетките и тъканите.

Консумацията на повече протеини традиционно се свързва с повишен сърдечносъдов риск заради висок холестерол, кръвно налягане и втвърдяване на кръвоносните съдове. Всичко това обаче е проблем, идващ от вида протеини, които се консумират. Ако основният ви източник на протеини са тлъстите меса в големи количества всеки ден, сърдечносъдовият риск се повишава.

Но това не е така, ако сте наясно с полезните храни, богати на протеини, които намаляват сърдечносъдовия риск и доставят ценни аминокиселини на организма.

Кисело мляко

Киселото мляко е добър източник на протеини, които предпазват от сърдечносъдови заболявания. Освен тях то съдържа и млечно-кисели бактерии, които са важен пробиотик за чревната флора.

Соя и соеви продукти

Соята неслучайно е основен заместител на месото в източните култури. Вегетарианците и веганите я ценят високо заради съдържанието ѝ на протеини. От соя се приготвят богат набор от високопротеинови продукти, които са и източници на пробиотици, пребиотици, минерали и витамини – всички те са ценни за сърцето и кръвоносните съдове.

Мазни риби

Само в 100 г сьомга например се съдържат цели 20 грама протеин. Мазните риби са едни от най-полезните източници на здравословни протеини, защото са и много богати на омега-3 мастни киселини. Този вид мазнини са най-здравословният избор на мазнини, който можете да направите за артериите, сърдечносъдовата си система, за цялостното си здраве изобщо.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase