Снимка: Istock

Депресията е много сериозно психо-емоционално състояние, от което страдат милиони хора в цял свят. Тя се изразява в различни симптоми и признаци в зависимост от личностните особености. Състоянието може да варира и в зависимост от тежестта. В някои по-леки степени на депресия обикновено страдащите се справят сами със състоянието си, но в тежки случаи се налага лекарска помощ от психолози и психиатри, които да назначат необходимата терапия.

Според проучване от 2012 година, публикувано в списание Journal of Medicine and Life, само една четвърт от страдащите от депресия имат достъп до адекватно и подходящо лечение. И въпреки това депресията е трудно за овладяване състояние, защото е твърде комплексна и зависи от много фактори. Това е и причината в много случаи да се появяват рецидиви въпреки адекватната намеса на лекари, психолози и самите пациенти.

Изследователите търсят връзката между депресията и хранителните вещества, тъй като има много доказателства, че такава съществува. От хранителните вещества, като аминокиселини, минерали и витамини от група В до голяма степен зависи производството на невротрансмитери. Това е така, защото се смята, че ниските нива на невротрансмитери в тялото, като допамин, се свързват с депресия.

Допаминът зависи от триптофана, който в тялото се трансформира в допамин. Триптофанът се среща в някои храни. Ето защо учените смятат, че храната е от особено голямо значение за превенция и контрол на депресията.

Някои храни насърчават справянето с депресията, докато други могат да се окажат предпоставка за отключването ѝ или влошаването ѝ, ако вече съществува, тъй като повишават възпаленията в тъканите и пречат на синтеза на невротрансмитери.

Общ преглед на изследвания, публикуван през 2015 година в Cellular Physiology and Biochemistry показва, че типичната диета в развитите общества е претоварена със захари, сладки напитки, рафинирани продукти, преработени меса. Всички те могат да увеличат риска от депресия освен наднормено тегло и съпътстващите го заболявания.

От друга страна, рибата, зехтинът, яйцата, плодовете, зеленчуците, бобовите растения, млечните продукти, домашните птици и непреработените меса могат значително да помогнат за облекчаването на депресията.

Кои са храните, които могат да влошат съществуващата депресия или да създадат предпоставки за отключването на това състояние?

Алкохол

Ако имате депресия, вероятността да посегнете към алкохола е голяма. Той обаче може лъжливо да ви даде усещане за утеха. Всъщност алкохолът е сред напитките, които утежняват изключително много състоянието на депресия и симптомите, които я характеризират. Според изследване от 2019 година, публикувано в Acta Psichiatrica, леката до умерена употреба на алкохол може да увеличи риска от депресия или да влоши съществуващата такава.

Ако приемате лекарства или хранителни добавки за подобряване на състоянието при депресия, алкохолът може да влоши още повече състоянието.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase