Снимка: Istock

Природата ни е дарила с уникални плодове, които са особено богати на противовъзпалителни съединения. За тези съединения е известно, че допринасят за защитата от сърдечни заболявания, диабет и някои форми на рак и заболявания на червата.

Консумацията като количество на поне една и половина до две чаши различни плодове всеки ден може да повиши антиоксидантната активност в организма, сочат изследвания. Важно е обаче да консумираме плодове според сезона им. Райски ябълки и обикновени през есента и зимата, пролетта можем да включим цитруси, череши, през лятото повече костилкови плодове.

Въпреки че всички плодове са полезни за здравето ни, някои са известни със своите по-високи противовъзпалителни свойства. Вижте кои са.

Нар

Един от най-полезните плодове, богат на противовъзпалителни антиоксиданти. Консумацията на нарове ни осигурява витамини С и К, калий, фибри и мощни фитохимикали като антоцианин и ресвератрол. Учени смятат, че редовната консумация на нар, допринася за поддържане на кръвното налягане в норма, помага холестерола и нивата на кръвната захар да са под контрол.

Грозде

Още един чудесен плод, за който е известно, че намалява възпалението в тялото. Гроздето е богато на фибри, витамини С и К и мощни фитохимикали, като ресвератрол, намиращ се в червеното грозде. Гроздето съдържа и кверцетин, за който е известно, че също действа противовъзпанително. За консумацията на бяло и червено грозде се смята, че е полезна за здравето на сърцето, мозъка, засилва имунитета и други.

Цитруси

Портокали, грейпфрути, лимони и лайм, всички те са богати на витамин С. Също така ни осигуряват и фибри, калий, калций, витамини от група В, мед и противовъзпалителни фитохимикали като флавоноиди и каротеноиди. Хранителните вещества, открити в цитрусовите плодове, са показали, че защитават сърцето, подобряват холестерола в кръвта, кръвната захар и функцията на кръвоносните съдове.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase