Снимка: Istock

През есенно-зимния период мандарините са едни от предпочитаните плодове. Сочни и вкусни, те са подходящи за направата на десерти, добавяне към овесена каша, смутита и други. Въпреки това с тяхната консумация трябва да сме внимателни, тъй като лесно можем да покачим телесното си тегло, ако хапваме повече като количество. Освен това е добре след като обелим плодовете, да измием отново ръцете си, преди да ги консумираме, тъй като е възможно корите им преди това да са били „обработени“, за да издържат на различните условия и дългия път. Вижте няколко добри причини, за да не пропускате да ги добавите към менюто си.

Добър източник на калий са

Както повечето плодове, мандарините са с високо съдържание на калий. Калият е минерал, който е от съществено значение за здравословните нива на кръвното налягане, за здрави стави, за артерии и помага в борбата с подуването на корема. Също така е чудесен за намаляване на риска от главоболие, подпомагане на храносмилането и за облекчаване на възпалението в организма. Калият помага и за баланса на течностите в тялото, намалявайки риска от мускулни крампи.

Осигуряват ни витамин С

Витамин С се намира в големи количества във всички цитрусови плодове, а мандарините не са изключение. Една мандарина съдържа приблизително 36 милиграма от антиоксиданта. Той е от съществено значение за здравето и красотата на кожата, косата, както и за имунната ви система. Освен това е един от най-добрите витамини за здравето на храносмилателния тракт, помагайки на червата да усвоят по-добре хранителните вещества от храната, която консумираме.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase