Снимка: Istock

За холестерола е известно, че той е необходим компонент в тялото, но твърде много от определен тип може да доведе до потенциални здравословни проблеми. Генетиката и начинът ни на хранене и живот като цяло, могат да повлияят на това колко холестерол произвежда черният дроб. Завишеният холестерол крие рискове от сериозни здравословни проблеми, като запушване на кръвоносни съдове, което може да причини инфаркт или инсулт.

Холестеролът се дели на два вида – LDL холестерол, наричан още „лош“, който може да допринесе за блокиране на артериите, когато стойностите му са високи; и HDL холестерол, наричан „добър“ холестерол, който помага за отстраняването на LDL холестерола от кръвта. Тъй като начинът ни на хранене е от съществено значение за баланса на холестерола, вижте кои подправки подпомагат този процес.

Куркума

Куркумата намира широко приложение в аюрведа, но и не само. Тя съдържа активно съединение, известно като куркумин. Антиоксидантните и противовъзпалителните свойства на куркумата помагат за облекчаване на хронични възпалителни белодробни заболявания, панкреатит, проблеми с червата, сърдечни рискове и други, сочат западни изследвания. За куркумина се смята, че помага и за понижаване на нивата на холестерола. Ето няколко идеи как да включите куркумата в менюто си.

Джинджифил

Джинджифилът е популярна подправка, която обикновено добавяме към фрешове, чайове, маринати, ястия с месо. Западни проучвания показват, че дори в малки количества, редовната му консумация спомага за понижаването нивата на триглицеридите и LDL холестерола в кръвта.

Канела

Канелата е известна като отлична подправка за здравето на сърцето. Нейните антиоксидантни и антимикробни свойства поддържат естествения синтез на инсулин и помагат за намаляване на холестерола в кръвта. Канелата може да се добавя към ястия, смутита, топли и студени напитки и други.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase