Снимка: Istock
fallback

Непоносимостта към лактоза засяга много хора. При нея е налице невъзможност за нормална обработка на лактозата в млечните продукти. След консумацията им се появяват редица симптоми и оплаквания, сред които подуване на корема, тежест, газове, храносмилателни смущения, спазми, дори силни болки в някои по-тежки случаи.

Не всички сирена обаче са с еднакъв лактозен състав. Някои видове съдържат повече лактоза от други. Хората с особено чувствителен към лактозата храносмилателен тракт е добре да избягват най-вече меките и кремообразни, пресни сирена, като рикота, извара. Те са с най-висок процент съдържание на лактоза. Твърдите и отлежали сирена съдържат по-малко лактоза и повече мазнини.

Лактозата представлява вид захари в млечните продукти. Именно тя предизвиква неприятните симптоми при хората, които не я усвояват правилно, според realsimple.com. В зависимост от тежестта на състоянието някои хора изобщо не могат да консумират лактоза, докато други нямат проблем да хапват някои видове сирена с по-ниско съдържание на лактозни захари.

Кои са сирената, които съдържат по-малко лактоза?

Мюнстер

Сиренето Мюнстер съдържа много малък процент лактоза – по-малко от 1% за порция. То е меко, с леко ядков вкус и се приготвя от краве мляко.

Камембер

Камембер е френско сирене с ниски нива на лактоза. То е меко, с кремообразна текстура, леко тревист вкус и наситена млечна гладкост. Бялата плесен по камембера е ядлива и придава популярния му вкус.

Бри

Сиренето бри е подобно на камембер, но има малко по-високи нива на лактоза в състава си. Има кремообразен вкус, меко е и с прекрасна консистенция. Може да се консумира в малки количества от хора с непоносимост към лактоза.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 1 година

"Сол К**** съдържа 51% по-малко сол" - от етикет

3

Анонимен

преди 1 година

сирене от вестници, суха мляко и палмово масло от 25 лева килото

2

Анонимен

преди 1 година

българските. те са основно вода и консерванти

fallback