Снимка: Istock
fallback

Знаем че витамините са полезни за нашето здраве и че всеки един от тях участва в редица функции, които се случват в тялото ни. Днес обръщаме внимание на важния витамин К, който можем да си набавим, консумирайки листни зеленчуци, включително къдраво зеле, спанак, магданоз, броколи, водорасли, брюкселско зеле, обикновено зеле, риба и яйца, ферментирали храни и други. Защо витаминът е жизненоважен?

Внимание! Преди прием на хранителни добавки и използване на козметика с витамина – допитайте се до специалист.

Важен е за съсирването на кръвта и при разширени вени

Известно е, че този витамин спомага при съсирването на кръвта. Това е важно, защото ние се нуждаем от това кръвта ни да се съсирва, за да не кървим прекомерно от дори леки порязвания или ожулвания. Доказано е, че витамин К може да доведе до леки подобрения при разширени вени. Проучване, публикувано в Journal of Vascular Research, установява, че достатъчно количество витамин К спомага за синтеза на протеин, който намалява съдовата пролиферация и минерализация, което може да спре развитието на разширени вени.

При инсулинова резистентност и преждевременно стареене

Според учени, витамин К може да помогне също и при инсулинова резистентност, която обикновено се наблюдава при хора, чието меню е с високо съдържание на захар и въглехидрати. От друга страна, здравословното ниво на кръвната захар може да помогне за предотвратяване на преждевременното стареене и да поддържа колагена и еластина здрави в кожата, а също така се намалява и рискът от диабет.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 1 година

Малините ги пазят за нас

5

КК

преди 1 година

И малини най-вече.

4

Ягоди,

преди 1 година

праскови и домати.

fallback