Снимка: БГНЕС

"Недостигът на лекарства е явление, което наблюдаваме от години наред. Аз апелирах да има едно обхватно решение на проблема. В момента доктор Меджидиев се насочва към една от причините, но не и основната", това заяви бившият здравен министър Асена Сербезова в предаването "Денят започва" по БНТ.

"Правен е един много внимателен анализ, с когото вероятно д-р Меджидиев не е запознат. Предписват се лекарства, които вече не са на пазара. На първо място лекарите трябва да предписват това, което е налично. Това може да се случи, ако се комуникира с лекарите, за да знаят те кое е налично", каза тя.

"Анализът показва, че причините са много по-големи. Това, към което се е насочил министърът, не е основният проблем. Тук се смесва истина с неистина. Наблюдаваните лекарства винаги са били около 4000, държавата продължава да наблюдава същият брой, както и преди. Формулата, която определя дали едно лекарство да влезе в забранения списък, не е съгласно закона", заяви Сербезова.

"Медицинските специалисти нямат достъп до системата СЕСПА. През месец август миналата година парламентът прие една промяна във функционалността на СЕСПА, да може аптеките да виждат какво имат производителите. Системата се администрира от Изпълнителната агенция по лекарствата. Всеки един потребител влиза вътре и се регистрира. Никой не може да влезе в системата без да остави следа", увери бившият здравен министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase