Снимка: Istock

Високият холестерол е често срещан и ако не си направим необходимите изследвания, може и да не разберем, че поддържаме нездравословни стойности. Това от своя страна увеличава риска от развитие на сърдечни заболявания. Дневното меню, което съдържа храни с висок холестерол също може да повлияе на риска от инсулт, сочат изследвания.

Има обаче как да променим това, спортувайки редовно и коригирайки дневното си меню. Можем да заменим вредните мазнини с повече полезни, да изключим колбасите и преработените меса, да внимаваме за консумацията на сол и солени храни.

Да увеличим консумацията на плодове и зеленчуци, защото някои от тях доказано помагат в контрола на холестерола. Примери за такива са патладжан, картофи, сладки картофи, тиква, маслини, грозде, банани. Кои други да добавите към менюто си?

Ябълки

Според проучване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, консумацията на две ябълки дневно може да понижи холестерола в кръвта, което помага за предотвратяване на инфаркт или инсулт. Проучването установява, че когато участниците в него ядат две пресни ябълки на ден, те имат по-нисък холестерол в кръвта, отколкото когато пият ябълков сок.

Фибрите в целите ябълки, които човек запазва, когато плодът не е изцеден, са ключовият фактор за понижаването на холестерола, смятат учените. Плодовете са богати и на пектин, който допринася за извеждането на LDL холестерола от тялото.

Пектинът заедно с фибрите е добър хранителен източник за здравословните бактерии в червата, известни като микробиом.

Боб

Без значение дали е зелен или зрял, бобът е особено богат на разтворими фибри и е една от полезните храни в контрола на холестерола. Отнема известно време на тялото да усвои фибрите, което означава, че се чувстваме сити за по-дълго време след хранене.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase