Снимка: Istock

През всеки сезон природата ни дарява с полезни плодове. Има плодове, които можем да закупим през цялата година (или поне някои от тях), но консумираме по-често през есенно-зимния период. Портокали, мандарини, грейпфрути, лайм и лимони, киви, нар, червени боровинки. Можем да ги наречем „зимни плодове“. Вкусни, имаме редица причини да ги добавим към есенно-зимното си меню. Вижте кои са.

Високо съдържание на витамин С – Това основно хранително вещество и мощен антиоксидант помага за поддържане на имунитета, подобрява здравето на мозъка, кожата и сърцето.

Добри източници на витамин А – Витамин А е друг антиоксидант, който е свързан със здравето на очите, сърдечносъдовото здраве и здравето на кожата и можем да си го набавим, консумирайки вкусни зимни плодове.

Осигуряваме си полезни фибри – Фибрите, съдържащи се в плодовете, са необходими за здравето на храносмилателната система и червата. Фибрите помагат за предотвратяване на запека, засищат ни, поддържат здравословни нива на холестерола, служат за „храна“ на полезните чревни бактерии, като по този начин спомагат за поддържането на добър микробиом. Всичко това е важно за поддържането на имунитета, тъй като голям процент от имунните клетки се намират в стомашно чревния тракт.

За добра мозъчна функция – Антиоксидантите като флавоноиди и полифеноли, които се съдържат в плодовете, са показали, че спомагат за стимулирането на мозъчната функция и намаляват когнитивния спад.

За добро сърдечно здраве – Плодовете като грейпфрут и нар могат да помогнат за поддържане на нивата на холестерола в здравословни граници. Също така е известно, че редовната им консумация допринася за баланса на кръвното налягане, което намалява риска от инсулт и инфаркт.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase