Снимка: БГНЕС

Правим всичко необходимо настоящата процедура да бъде завършена и България да има медицински хеликоптери. Това каза на брифинг заместник-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов.

Коментарът му е по повод обявената процедура от Министерството на здравеопазването за договаряне без предварително обявление за закупуване на хеликоптери за спешна медицинска помощ. Решението да се премине към директно договаряне с фирмата, участвала в предходната процедура, е обсъдено и взето в петък, 6 януари 2022 г.

Каквото е необходимо от наша страна, Министерството на здравеопазването го прави и се стараем тази процедура да завърши с положителен ефект, добави Томов.

На въпрос кога най-рано ще бъдат доставени хеликоптерите, заместник-министърът отговори, че иска процедурата да приключи, преди да се дават обещания. Всички ние искаме тази обществена поръчка да завърши и България да има медицински хеликоптери, каза той.

По думите му всеки въпрос, който се задава в публичното пространство и е необходим за реализацията на този проект, се разисква задълбочено от екип с представители на Министерството на здравеопазването и редица специалисти в областта на отбраната, въздухоплаването. На всеки един въпрос ние търсим решение, така че да бъде законосъобразно, целесъобразно и в рамките на предварително установените параметри, допълни Томов.

България ще подсигури всичко необходимо, така че да имаме медицински хеликоптери и те да бъдат съобразени с всички изисквания в този вид спасяване и този вид медицинска помощ, каза още заместник-министърът.

По думите му процедурата за договаряне без предварително обявление за закупуване на хеликоптери е законосъобразна. Разбира се, много хипотези могат да излязат на преден план, но процедурата е минала предварителен контрол, тя е законосъобразна и продължаваме съобразно буквата на закона, обясни още Тома Томов, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase