Снимка: Istock

Здравето на червата е от първостепенно значение за цялостното здраве на организма. Ако червата ви не работят добре и не са в добро състояние, това ще се отрази пряко или косвено на други органи и системи. Понякога симптомите са толкова неочаквани, че не бихте предположили, че проблемът идва от червата.

Кои са скритите и неочаквани признаци, че червата ви не работят добре?

1. По-раздразнителни сте от обичайното.

Гладът може да ви направи раздразнителни и реактивни. Но състоянието на червата ви също може да предизвика нервност без да се чувствате гладни. Червата са много богато снабдени с нервни клетки и окончания, които постоянно изпращат сигнали към мозъка. Ако чревната флора не е в добро състояние или има скрито тлеещо възпаление в червата, това се отразява на емоционалното ви състояние. Може да се чувствате раздразнителни без видима причина.

2. Силна умора.

Когато червата не са в добро състояние, те не могат да абсорбират хранителните вещества и да ги трансформират в необходимите ресурси за енергия, от които тялото има нужда. Недобрата абсорбация на хранителните елементи може да доведе до липса на енергия и изтощение, които видимо нямат обяснение.

3. Главоболие.

Проблемите с червата могат да предизвикат главоболие. Причината отново е неправилното и недостатъчно абсорбиране на хранителните елементи. Според изследване, публикувано в The Journal of Headache and Pain, цитирано от realsimple.com съществува връзка между главоболието и възпаленията в червата, наречено „коремна мигрена“.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase