Снимка: Istock

Здравословното меню, което ни осигурява правилната комбинация от питателни храни е важно за цялостното ни здраве, за това на дебелото черво също. Знаете ли, че най-разпространените видове рак при мъжете и жените са в този орган? Симптомите на рака на дебелото черво могат да бъдат объркани с хемороиди.

Възможно е да нямаме симптоматика за проблем, или да не обърнем внимание на някои неразположения, които също биха ни се сторили безобидни, а те да са индикация за нещо по-сериозно. Затова е важно да слушаме тялото си и да не пропускаме консултацията със специалист.

Начинът на хранене е в основата на доброто чревно здраве, както редовната спортна активност, отказване от тютюнопушене, намаляване консумацията на алкохол, захарни изделия.

Вижте освен свежите плодове и зеленчуци, кои други храни са особено полезни за дебелото черво.

Ядки и семена

Консумацията на ядки и семена има редица ползи за нашето здраве. Те са много богати на фибри и протеини, които ни осигуряват ситост, но и подпомагат храносмилането. Освен това са отлични източници на здравословни мазнини като омега-3 мастни киселини, които могат да намалят възпалението в тялото и дебелото черво, сочат изследвания.

Едни от най-полезните ядки и семена са ленено (смляно) семе, сусамово, чиа, орехи, бадеми, кашу, макадамия, лешници. Въпреки че са с високо съдържание на хранителни вещества, тези храни имат и немалко калории, затова не прекалявайте с консумацията им.

Риба и немазни меса

Консумацията на колбаси, бекон и други преработени меса е вредна за здравето на дебелото черво, смятат учени, тъй като може да увеличи риска от колоректален рак. Честата консумация на червени меса също не се препоръчва. От друга страна, добавянето в менюто на риба вместо преработено или червено месо е чудесен начин да намалим риска от рак, смятат специалисти. Рибата е отличен източник на омега-3 мастни киселини, които тялото ни не може да произвежда само.

Консумацията ни осигурява и витамин D, за който има доказателства, че също може да помогне за намаляване на риска от рак на дебелото черво. Важно е рибата да бъде с по-ниско съдържание на живак. Можем да хапваме морски дарове, рачешко месо, пъстърва, сьомга, сьомгова пъстърва, бяла риба, скумрия умерено, сардини и други. От месата, които можем да добавим към менюто си са пуешко и друго птиче месо.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase