Снимка: Istock

През зимния сезон и особено около коледните и новогодишни празници с удоволствие посещаваме любими места с вкусна храна, празнични базари, на които можем да опитаме невероятни вкусове, но и да си вземем чаша греяно вино. Оказва се че тази зимна напитка, която е любима на много хора, има и ползи за здравето. Според западни изследвания, може да облекчи запека, газове в корема, лошото храносмилане.

Какви други ползи за здравето може да има от греяното вино?

Внимание! Консумирайте умерено и ако страдате от здравословен проблем – допитайте се до лекар дали консумацията за вас е безопасна.

Намалява риска от сърдечносъдови заболявания

Някои западни проучвания показват, че червеното вино може да помогне за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания. Червеното вино е източник на важни антиоксиданти и се смята, че умерената му консумация помага да се повишат нивата на „добрия“ HDL холестерол и да балансира „лошия“ LDL холестерол, което помага за намаляване на риска от запушване на артерии и сърдечни заболявания. Индийското орехче, което обикновено се добавя към греяното вино също се смята за полезно за сърцето.

Намалява риска от остеопороза

Червеното вино в умерени количества също се свързва с намаляване на риска от остеопороза, причиняваща отслабване на костите. Червеното вино е богато на ресвератрол – полифенолно растително съединение, мощен антиоксидант, за което е известно, че има противовъзпалителни свойства, които предпазват от загуба на костна маса.

Забавяне на стареенето

Още една причина да се наслаждаваме на чаша греяно вино през зимата е от време на време е, че ресвератролът в червеното грозде помага и за подмладяване на клетките и забавя процеса на стареене. Високата концентрация на антиоксиданта също помага в борбата срещу вредите на свободните радикали, които нанасят и върху кожата.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase