Снимка: Istock

Обичате ли да пътувате до любими места и до нови, непознати за вас, изпълнени с приключения, забавления, хубава храна и напитки? Пътуванията определено ни помагат да рестартираме, да се заредим с положителни емоции. Но невинаги всичко е толкова идеално, нали, особено когато коремът ни страда. Колко често ви се е случвало да заминете на почивка, командировка или екскурзия и да имате затруднения с ходенето по голяма нужда?

Запекът по време на път определено създава дискомфорт, но какво може да го провокира?

Нарушаване на естествения ритъм

Западни изследвания показват, че повечето хора ходят по голяма нужда редовно сутрин и по-рядко в края на деня. От друга страна, пътуването до различна часова зона или ранното събуждане, за да отпътуваме с кола, самолет, може да измести обичайния ни график, което да обърка рутината ни с изхождането. Учените смятат, че след като успеем да свикнем с новата часова зона, можем бързо да възстановим навиците си в тоалетната.

Промяна в начина на хранене

Без значение къде сме избрали да пътуваме, започвайки от храненето в самолета и след това менюто по време на нашия престой, определено се случват промени в режима ни на хранене. Ако пътуваме до любима дестинация или напълно нова за нас, с любопитство опитваме от местните специалитети, които могат да включват повече мазнини, захар, тесто.

Почивките, в които ни е осигурено хранене през целия ден, също включват изкушения. В резултат осигуряваме по-малко лесносмилаеми храни на организма си, не приемаме и особено богати на фибри храни, липсват ни пробиотични продукти. Всичко това може да доведе до запек.

Не се движим толкова много

Пътуването често включва много време в седене, излежаване, активна почивка. Научно е доказано, че липсата на физическа активност увеличава риска от запек. Ето защо е важно да включим все пак някаква, като дълги разходки, посещаване на фитнес, водни спортове, йога и т. н., ако пътуването ни го позволява, разбира се.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase