Снимка: Istock

За да бъдем в добро здраве, ние трябва да осигуряваме на тялото си редовно важни хранителни елементи. Витамините са едни от тях. Според изследвания, човешкият организъм се нуждае от 13 различни витамина, за да функционира правилно. Една от най-важните групи витамини, които спомагат за тази цел, са витамините от група B.

Днес в рубриката ни „Здраве и красота“ обръщаме внимание на витамин В1, известен още като тиамин. Той е кофактор в различни части на тялото като скелетните мускули, сърцето, черния дроб, бъбреците и мозъка. Храни, в които се съдържа в добри количества са бобови култури, картофи, птиче и червено месо, ядки, пълнозърнести храни и други. Защо е толкова важен за здравето ни?

Внимание! Преди приема на хранителни добавки се консултирайте с лекар.

Подпомага метаболизма. Тялото ни се нуждае от витамин В1, за да създаде АТФ - аденозин трифосфат, който е основната молекула, пренасяща енергия в тялото. Смята се, че спомага за превръщането на въглехидратите в глюкоза, което е предпочитаният източник на енергия, от който тялото се нуждае, за да поддържа добър метаболизъм. Освен това помага за разграждането на протеини и мазнини.

Повишава имунитета. Витамин B1 често бива наричан „антистрес“ витамин, защото може да укрепи имунната система и да подобри способността на тялото да издържа на стресови ситуации. Също така помага за поддържане на мускулния тонус, за добрата функция на храносмилателния тракт, където се намират голяма част от имунните клетки. Здравето на храносмилателната система е изключително важно за усвояването на витамин B1. Здравият храносмилателен тракт позволява на тялото да извлича по-добре хранителни вещества от храната, като по този начин поддържаме добър имунитет.

Важен за здравето на мозъка. Тиаминът помага за развитието на миелиновата обвивка, която обвива нервите, за да ги предпази от увреждане. Тиаминът също е известен с това, че подобрява концентрацията и паметта. Смята се, че по този начин подобрява и способността да влияе положително върху здравето на нервната система.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase