Снимка: Istock

Белите зъби са нещо, за което всеки мечтае. Ако зъбите са на петна, пожълтели или зле изглеждащи, самочувствието ви може да спадне и това е напълно очаквано. Усмивката е вашата визитка. Тя е на първа линия в общуването с хората и е нормално да се притеснявате, ако не изглежда добре.

Много са факторите, които влияят на белотата на зъбите. Генетика, начин на живот, вредни навици, хранене са само част от тези фактори, които могат да причинят пожълтяване и поява на петна по зъбите.

Храните и напитките са сред най-главните заподозрени, когато става въпрос за пожълтяване и петна по зъбите. В някои храни и напитки се съдържат вещества, които проникват в емайла и му влияят, оставяйки неприятни и трудни за премахване оцветявания, особено ако редовно ги употребявате или прекалявате с тях.

Кои са храните и напитките, които оцветяват зъбите най-много?

Балсамов оцет

Балсамовият оцет е едновременно кисел и сладък. Тъмният му цвят се дължи на активните вещества в него, които са с изявен киселинен характер. Ето защо честата консумация на балсамов оцет може да причини оцветяване на зъбите.

Червено цвекло

Естествените багрила в цвеклото са толкова силни, че се използват за оцветяване в готварството и сладкарството. Петната от цвекло дори се изпират много трудно от дрехите, а какво остава за премахването им от зъбите.

Къри

Къри пастата и яхниите с къри съдържат изобилие от подправки. Този коктейл от куркума, индийско орехче, канела и други подправки може сериозно да оцвети зъбите. В тези иначе безкрайно полезни подправки се съдържат полезни вещества, но също така те предизвикват пожълтяване на емайла. Пийте повече вода и изплаквайте устата след консумацията на къри.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase