Снимка: Istock

На всеки се е случвало да си изгори езика. Понякога нямаме търпение да отпием от любимото кафе или чай, докато са все още твърде горещи. Или пък да вкусим от ароматното ястие, което сме сготвили. В такива моменти си казваме, че това повече няма да се повтори, но се случва отново и отново. Изгарянето на езика може да е ужасно досадно, защото то предизвиква изтръпване и промени във вкусовите рецептори, които остават с дни.

Добрата новина е, че когато си изгорите езика, има няколко начина да намалите болката и вероятността езикът ви да изтръпне и да бъде нечувствителен задълго.

Ето няколко хитри трика за облекчаване, когато си изгорите езика.

Лед

Ако имате лед наблизо, сложете го на езика си, за да намалите болката. Това ще потисне и подуването на езика, ще скъси времето за възстановяване и ще помогне на засегнатата тъкан да заздравее.

Студена вода

Ако нямате лед, студена вода ще свърши работа. Жабурете в продължение на няколко минути с ледена вода, за да облекчите болката и да намалите раздразненията. Студената вода стимулира и производството на слюнка, което допълнително ускорява процеса на заздравяване.

Мед

Медът е чудесен природен продукт, който има силни противовъзпалителни свойства. Той облекчава болката, намалява подуването на тъканта, ускорява оздравителните процеси и скъсява времето за възстановяване на тъканите.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase