Снимка: БГНЕС
fallback

Едва половината от децата с ХИВ в света получават необходимото лечение, а пандемията от COVID-19 увеличи неравенството и усложни ситуацията. Това заяви в своето приветствие специалният представител на Световната здравна организация (СЗО) в Русия Мелита Вуйнович пред участниците в Осмия общоруски форум за специалисти по профилактика и лечение на ХИВ/СПИН.

"Децата от уязвимите групи на населението са лакмус за индикацията на епидемията от ХИВ в света. Към момента едва 52% от децата с ХИВ получават спасително лечение", отбеляза Вуйнович, цитиран от БГНЕС.

"Говорим много за това как напредъкът в борбата с ХИВ в световен мащаб се забавя заради пандемията COVID-19. Дори преди появата на COVID-19 не всички групи от населението имаха равен достъп до услуги за изследване за ХИВ, превенция, лечение и грижи. По време на пандемията това неравенство се задълбочи."

Представителят на СЗО подчерта, че трябва спешно да се обърне внимание на продължаващото икономическо и социално неравенство. "В условията на пандемия неравенството засилва опасностите за всички, затова е важно да не забравяме това. Тази година СЗО отправя такъв призив", казва Вуйнович.

Тя обърна внимание върху факта, че ХИВ и СПИН остават заплаха за общественото здраве.

"Остават ни само осем години, за да постигнем целта до 2030 г. да премахнем СПИН като глобална заплаха за здравето ", добави Вуйнович.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback