Снимка: Istock

През зимата организмът ни се нуждае от повече витамини и минерали, за да подсигури нужните ресурси на имунната система. Добрият имунитет е от огромно значение в студените месеци, когато върлуват много вируси и грипни инфекции. Въздухът е сух и леден, което оказва негативно влияние върху лигавиците на дихателните пътища и кожата. Това е допълнителен стресов фактор за тялото, тъй като кожата и лигавиците са бариерата между външната среда и организма.

За да бъде организмът ни здрав и силен през зимата, той се нуждае от специфични хранителни вещества, за да бъде добре подготвен за предизвикателствата на студения сезон с всички настинки, вирусни и грипни инфекции, които идват с него.

В допълнение тези храни ще помогнат и на кожата и косата ви да са добре хидратирани, подхранени, жизнени и в добро състояние. Зимата влияе зле на кожата и косата заради суровите условия, затова са нужни специфични хранителни вещества, на които да се набляга в диетата.

Кои са храните, от които кожата и косата ви се нуждаят през зимата?

Овесени ядки

Здравословната закуска с овесени ядки е един от най-добрите начини да започнете деня си. Овесените ядки са много богати на протеини, фибри, полезни мазнини, изобилие от витамини и минерали. Всички те са ценни за кожата и имунната система. Фибрите участват активно в работата на червата, а в колкото по-добро състояние са те, толкова по-добре функционира имунната система. Добре работещи черва означава и сияеща, стегната, млада и жизнена кожа, тъй като ако в червата хранителните вещества се усвояват добре, кожата ще бъде добре подхранена отвътре.

Зелен чай

Зеленият чай е сред най-богатите на антиоксиданти напитки. Той е богато наситен с минерали и активни вещества, действащи противовъзпалително, което заздравява кожата и стимулира обновлението на клетките ѝ. Така кожата остава гладка, свежа и млада.

Тиквено семе

Тиквените семки осигуряват на кожата изобилие от цинк, магнезий, витамин А, които са от огромно значение за нейното състояние. Тиквените семки са от голяма полза за кожата, косата, цялостното здраве, защото доставят ценни протеини и полезни мазнини, действащи благотворно на здравословното състояние. 

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase