Снимка: Istock

Когато настъпи есенно-зимния период, се сещаме, че трябва да укрепим защитните сили на организма си. Истината е, че тялото ни се нуждае от силна имунна система през всеки сезон. Има редица фактори, които повлияват имунитета ни – стрес, някои заболявания, резки диети, нездравословно хранене и т. н. Хубавото е, че има как да повишим имунитета си и да се радваме на добро здраве, както и да преминаваме през настинките и грипа по-леко. Вижте някои от тях, а преди прием на хранителни добавки се допитайте до лекар.

1. Намалете консумацията на захарни изделия и преработените храни. Захарта захранва вредните бактерии, като влияе негативно на добрите чревни бактерии. Не бива да забравяме, че около 80 процента от имунните клетки се намират в червата. Преработените храни имат подобно въздействие, отслабвайки имунитета.

2. Хапвайте повече чесън и лук. Възползвайте се от богатите на алицин зеленчуци, известни със своите мощни антивирусни, антибактериални и противогъбични свойства. Те осигуряват на червата фибри и пребиотици, важни за имунитета.

3. Не пропускайте пребиотиците в ежедневното меню. Фибрите от растителните храни подхранват полезните бактерии в червата ни, укрепвайки микробиома, което е добре за имунната ви система.

4. Добавете малко количество ферментирали храни. Примери за това са маслини, кисело зеле, кефир, кисели краставички, мисо, кимчи.

5. Подправете ястията си. Джинджифил, чесън, куркума, канела, мащерка и лют червен пипер, не само добавят чудесен вкус, но също така ни осигуряват мощни противовъзпалителни, противогъбични и антивирусни ползи. Също така, подпомагат храносмилането.

6. Добавете кокосово масло към менюто си. То е вкусно, но същевременно помага за повишаване на имунитета. Нуждаем се от малко количество на ден от него, около 1 ч. л., която можем да добавим към смути, здравословни десерти, ястия и т. н.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase