Снимка: Istock

Плодовете са важна част от здравословното хранене. Осигуряват ни жизненоважни хранителни вещества, които са необходими на организма ни, за да функционира правилно.

Всеки сезон ние се радваме на даровете на природата, консумирайки плодовете, които са характерни за него. Есента и зимата хапваме тиква, мушмули, круши, но и дюли.

Дюлите са чудесни за приготвяне на сладко, десерти, фрешове, компоти и имат редица ползи за здравето. Вижте 13 причини да ги добавите към менюто си.

1. Добри са при възпалителни заболявания на червата, като спомагат и за подсилване на имунитета.

2. Подпомагат отслабването, тъй като имат малко калории, но са богати на фибри.

3. Дюлите имат ползи за здравето на сърцето и кръвоносните съдове. За антиоксидантните свойства в тези плодове се смята, че намаляват риска от запушването на кръвоносните съдове и допринасят за доброто сърдечно здраве.

4. Имат противовъзпалителни свойства. Дюлите са с добро съдържание на витамин С, който не само че укрепва имунитета, но е доказано, че действа антиалергично, спомага за намаляване на възпаленията в тялото.

5. Полезни при стомашни язви. Западни изследвания са установили, че фенолите, присъстващи в дюлите, са ефективни при облекчаване на стомашни язви. Сокът от дюли е полезен и за хора, страдащи от пептична язва, тъй като успокоява стомашно-чревния тракт, смятат учени.

6. Намалява гаденето. Дюлята е ефикасен плод и срещу сутрешното гадене. В комбинация с мед се смята, че може да помогне при колит, диария, запек и чревни инфекции, хемороиди.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase